Spirulina platensis to wyjątkowo bogata w składniki odżywcze alga słodkowodna, której nie sposób nie docenić. Ta...
Utarło się powiedzenie, że brokuły mają działanie antynowotworowe. I faktycznie tak jest, ale nie każdy wie dlaczego? Nie każdy też wie, że jedzenie ich w postaci gotowanej nie da nam absolutnie nic. Kluczem do sukcesu jest sulforafan zawarty w tym zielonym warzywie. Zobacz jak czerpać z niego moc!
Sulforafan to izotiocyjanian zawarty w warzywach kapustnych, w tym w największym stężeniu w brokułach. Nie skorzystamy z jego dobroczynnych właściwości, jeśli wrzucimy warzywa do wrzątku. Sulforafan powstaje, kiedy glikorafanin połączy się z enzymem o nazwie mirozynaza, a dzieje się tak na skutek żucia lub krojenia. Dlatego też najlepiej spożywać brokuły w postaci surowej. To jednak niezbyt smaczna opcja. Wybierając metodę przyrządzania, najlepiej wybrać gotowanie na parze przez max. 3-4 minuty, ale i tu naukowcy mają zdania podzielone. Przygotowując zupę brokułową najpierw warto posiekać warzywo i odczekać ok. 40 minut aż dojdzie do połączenia wymienionych substancji i powstanie sulforafan. Wówczas możemy być spokojni, że przygotowany przez nas posiłek będzie zawierał ten cenny składnik w dużych ilościach.
Sulforafan – właściwości
Sulforafan jest przede wszystkim bardzo silnym antyoksydantem, dzięki któremu nie dochodzi do mutacji w obrębie DNA, a co za tym idzie komórki nie ulegają zmianom nowotworowym. To największa zaleta tego związku. Powstało wiele badań, które odkrywają coraz to nowe właściwości sulforafanu, w tym profilaktyczne działanie przeciw wrzodom żołądka i dwunastnicy, dzięki temu, że działa przeciwbakteryjnie na Helicobacter pylori. Wykazano, iż eliminuje także bakterie antybiotykoodporne. Ponadto, dobrze znane są jego właściwości usuwające toksyczne składniki z organizmu poprzez aktywację proteiny Nrf2, która chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Redukuje ich ilość nawet o 74%. Wzmacnia również cały układ immunologiczny i nasz naturalny system obrony przed zapaleniem stawów.
Podsumowując – sulforafan jest substancją o potwierdzonym działaniu antykancerogennym na każdym etapie rozwoju nowotworu. Jego wpływ na nasz organizm jest nie do przecenienia. Warto zatem regularnie zażywać go w formie naturalnej lub w postaci suplementu diety, aby cieszyć się zdrowiem przez długie lata.
dLACZEGO WARTO WYBRAĆ EKSTRAKT Z BROKUŁÓW LIFE LIGHT
Wyjątkowość preparatu Para Release (ang. release - ulga od bólu, uwolnienie uczuć, wyzwolenie emocji) polega na jego jakości oraz składzie.
- Para Release zawiera 300 miligramowy ekstrakt z brokułów. Wyciąg z brokułów wzbogacono ekstraktem z rzeżuchy i piołunu. Sulforafan zawarty w brokułach optymalnie wspomaga działanie rzeżuchy i piołunu, który wykazuje działanie odkażające.
- Para Release zawiera wszechstronny aminokwas L-argininę. L-arginina to naturalna, wolna postać argininy.
- Działanie preparatu wzmocniono L-ornityną, aminokwasem biorącym udział w cyklu mocznikowym, umożliwiającym naszemu organizmowi usunięcie nadmiernej ilości amoniaku.
- Preparat wzbogacono dodatkiem czosnku niedźwiedziego wykazującym właściwości lecznicze podobne do czosnku pospolitego oraz dodatkiem lebiodki (oregano) wykorzystywanej jako zioło lecznicze.
- Preparat opracowany został z wyjątkowa dbałością o zachowanie czystości składników bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów.
- Para Release jest hipoalergiczny, idealny dla wegan i wegetarian.
- Substancja czynna zamknięta jest w roślinnej kapsułce, która korzystnie wpływa na przyswajalność zawartych w preparacie substancji.
Źródła:
- 1. Szwejda-Grzybowska, Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”. XLIV (4), s. 1039–1046, 2011.
- 2. http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C414646%2Cbrokuly-w-pigulce-dla-diabetykow.html.
Polecany produkt
Jeśli zainteresował Cię ten temat koniecznie sprawdź nasze produkty:
Para-Release ekstrakt z brokułu | Witamina E plus | ENADA |
60 kapsułek | 60 kapsułek | 60 kapsułek |