na stronie
Pokazuje 1 - 12 z 17 elementów

Energia i odporność – co jeść, co ćwiczyć, jakie suplementy diety stosować?

Energia i odporność nie biorą się z samej chęci bycia pełnym wigoru. Do ich zdobycia potrzebne są odpowiednie narzędzia. Żeby jednak postawić diagnozę i poznać przyczynę spadku formy, każdy lekarz w pierwszej kolejności zbada krew pod kątem poziomu kluczowych pierwiastków. Następnie zapyta o tryb życia i inne dolegliwości. Jeśli wyniki będą wskazywały niedobory witamin i minerałów – czas wziąć się za siebie!

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że aby utrzymać poziom energetyczny na wysokim poziomie, nie możemy dać się ponieść codziennym obowiązkom. Na wszystko trzeba znaleźć czas w ciągu dnia, choć nie zawsze jest to łatwe. Na utrzymywanie energii składają się 4 obszary: praca z czasem na odpoczynek, regularne jedzenie, aktywny relaks i sen. Zachwiania w jednym z obszarów będą wpływać na inny obszar, aż wreszcie okaże się, że pracujemy bez ustanku, nie dojadamy, nie potrafimy się zrelaksować i w konsekwencji nie mamy energii. Wymaga to zatem samodyscypliny i wiedzy.

Jedzmy 5 niewielkich posiłków dziennie bogatych w warzywa, owoce, kasze, chudy nabiał, orzechy, ryby oraz nasiona. Pijmy też dużo wody, aby usunąć spowalniające pracę organizmu toksyny. Relaksujmy się ćwicząc, ale nie musi to być od razu siłownia. Może to być spacer. Ważne jednak, aby odbywał się regularnie. Sięgnijmy też po suplementy diety – dostarczmy naszemu organizmowi cenne składniki, bez których nie może prawidłowo funkcjonować.

Jakie suplementy diety na energię i odporność warto stosować?

Odczuwając zmęczenie i znużenie możemy być pewni, że w naszym organizmie już są braki. Co stosować, aby je uzupełnić?

  • Żelazo – kluczowy składnik, biorący udział w większości procesów biochemicznych – transportuje tlen do komórek, wspomaga pracę serca, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje uczucie zmęczenia, podnosi wytrzymałość organizmu.
  • Glutamina - zwiększa poziom hormonów wpływający na pozytywny nastrój, wzmacnia mięśnie, zwiększa wytrzymałość przez uzupełnienie glikogenu.
  • Olej z czarnego kminu - wykazuje działanie antybakteryjne i antyseptyczne, a także korzystnie wpływa na system odpornościowy.
  • Olej z wiesiołka - stymuluje pracę mózgu, dodając energii oraz wzmacniając odporność.
  • Olej z kryla - w postaci suplementu diety poprawia zdolność uczenia się i zapamiętywania oraz wspomaga organizm w walce z drobnoustrojami.

Źródła:

  1. Podręczny słownik chemiczny pod red. R. Hassa, J. Mrzigoda, J. Nowakowskiego, Videograf II, Katowice 2004.
  2. Agnieszka Obiedzińska, Bożena Waszkiewicz-Robak, Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna [w:] ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 1 (80), 27 – 44.